Tort truskawkowy – klasyczny przepis
Tort truskawkowy to jedno z najbardziej lubianych ciast letnich, które skradnie serce każdego smakosza. Świeże, polskie truskawki słodko zamykają w sobie wakacyjny klimat, a ciasto zawsze dobrze smakuje. Jeśli więc chcesz poczuć smak lata w swoim domu, koniecznie wypróbuj przepis na klasyczny tort truskawkowy.
Aby przygotować ciasto, potrzebne będą: mąka, cukier, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia, sól oraz wanilia. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie piec w dwóch blachach, tak by powstały dwa placki. Kiedy już się upieką, wystarczy ostudzić je i przekroić na pół.
Jak zrobić krem do tortu truskawkowego?
Bez kremu ciasto z truskawkami nie byłoby takie pyszne. Krem do tortu truskawkowego można zrobić w kilka różnych sposobów, ale przepis podstawowy opiera się na kremówce, mascarpone lub białym serze i cukrze pudrze. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Aby krem był bardziej aromatyczny, można dodać do niego trochę soku z cytryny lub wanilii. Przy dekoracji ciasta nie ma ograniczeń – truskawki można ułożyć w jednej warstwie względem kremu lub obłożyć nimi całe ciasto. Świetnie sprawdzi się także bita śmietana połączona z kremem, która nada ciastu jeszcze bardziej lekkiej faktury.
Alternatywne wersje tortu truskawkowego
Klasyczny tort truskawkowy to nie jedyna możliwość przygotowania ciasta z tym owocem. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, wybierz jedną z alternatywnych wersji. Możesz zrobić ciasto jogurtowe z dodatkiem truskawek, tort bez pieczenia na bazie serków homogenizowanych, czy oryginalny torcik z truskawkową galaretką. Niezależnie od wyboru – będzie smacznie!
Wersja bez pieczenia składa się z kruchych ciastek, tzw. herbatników, zmiksowanych z masłem. Na spodzie kładzie się masę z truskawkami zmieszana z rozpuszczoną żelatyną, na wierzchu zaś układa bitą śmietanę lub masę z mascarpone. Po wystygnięciu powstaje pyszny, kremowy torcik, który z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich gości.