Domowy twarożek

Domowy twarożek – prosty przepis na swojski smak

Twarożek to jedno z najchętniej wybieranych przekąsek przez Polaków. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek czy placuszków ziemniaczanych. Jednak warto zastanowić się nad tym, jak często sięgamy po kupowane w sklepie produkty. Tymczasem wbrew pozorom, domowy twarożek zrobić można w zaledwie kilka minut!

Co więcej, jest to znakomity sposób na wykorzystanie mleka, które w domu mamy już odrobinę za dużo. Efekt przyrządzania własnego twarożku jest smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, zdrowe składniki, brak sztucznych dodatków i świeży smak.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowego twarożku?

Do przygotowania swojego domowego twarożku potrzebne będą tylko dwa składniki – mleko oraz ocet. W przypadku mleka – polecamy zakupić tłuste mleko, najlepiej prosto od krowy, bądź takie z gospodarstw, w których krowy karmione są paszą bez chemikaliów.

Oto lista składników do przygotowania domowego twarożku:

  • 2,5 l mleka tłustego
  • 4 łyżki octu
  • sól do smaku

Jak szybko i łatwo przygotować domowy twarożek?

Do przygotowania twarożku najlepiej użyć dużego garnka z grubym dnem – w ten sposób mleko będzie się szybciej zagrzewało, a twarożek będzie bardziej kremowy. Na początku wlewamy mleko do garnka i gotujemy na małym ogniu – pilnując, aby mleko nie przypaliło się na dnie garnka. Kiedy mleko zaczyna się zagrzewać, rozpuszczamy w nim sól – w ilości, która odpowiada naszym upodobaniom smakowym.

Kolejno, w garnku mieszamy ocet z około 1/3 szklanki wody, a następnie stopniowo wlewamy go do gotującego się mleka, cały czas mieszając zawartość garnka. Na skutek tej reakcji mleko się ściągnie, a białka stracą swoją płynną formą i staną się twarogiem – apetycznym, odżywczym i zdrowszym od kupnego odpowiednika. Po ok 2 minutach wyłączamy ogień, a po upływie następnych paru minut mleko zostawiamy do ostygnięcia.